Usein headhuntterin yhteydenotto tulee yllätyksenä, ihmiset ovat hyvin hämmentyineitä ja ensimmäinen puhelu saattaakin jäädä hyvin lyhyeksi.
Työpaikaltaan tavoitetun henkilön voi olla vaikeaa keskustella headhunterin kanssa ja keskustelu siirretäänkin usein myöhemmäksi.
Tämä pieni aikaikkuna antaa aikaa varautua tulevaa keskustelua varten, joten annamme tässä vielä viimehetken tärpit.
Miksi headhunter soitti?
Suorat yhteydenotot ovat yleistyneet merkittävästi eri sosiaalisten medioiden ja internetin kanavien kasvun myötä.
Rekrytoijat ja suorahakua tekevät headhunterit pystyvät tavoittamaan potentiaalisia osaajia entistä tarkemmin.
Tästä syystä monelle tuleekin esimerkiksi LinkedInissä vastaan yhteydenottopyyntöjä rekrytoivilta henkilöiltä.
Saat soiton koska sinut ja osaamisesi on huomattu!
Lue myös: LinkedIn opas
Monesti soiton saaneet ihmettelevät miksi headhunter soitti, kun onhan hänellä jo työpaikkakin. Tästä syystä ihmiset vastaavatkin melko suoraan kiinnostaako vai ei.
On kuitenkin tärkeää kuunnella mitä asiaa headhuntterilla on ja kertoa itsestään ja tulevaisuudensuunnitelmistaan työrintamalla.
Työnhaussa headhunteria parempaa kaveria ei ole, joten välit kannattaa pitää kunnossa lähitulevaisuutta ajatellen.
Kenelle headhunter soittaa?
Hyvin usein esimerkiksi IT-ammattilaiset saavat yhteydenottopyyntöjä tai suoria puheluita headhuntereilta.
Erilaiset ohjelmistokehittäjät ja muut IT-osaajat ovat suosittuja rekrytoinnin kohteita. Myös myynti ja rakennusalan osaajia headhuntataan.
Voidaankin sanoa, että sellaista toimialaa ei ole olemassa joka ei käyttäisi suorahakuyrityksiä.
Suorahaku on kasvava ala Suomessa, joka on johtanut yhä useampiin päivittäisiin yhteydenottoihin ja soittoihin headhuntterien toimesta.
Tämän voi myös tulkita siten, että yhä useampi työntekijä saa mahdollisuuden osallistua suorahakuprosessiin ja sitä kautta löytää itselleen mielenkiintoisen työpaikan.
Jos haluat, että headhuntterit ja rekrytoijat löytävät sinut: muista näkyä verkossa, etenkin LinkedIn on yksi parhaimmista kanavista kertoa omasta työkokemuksesta, osaamisesta ja työtoiveista.
Mitä tapahtuu puhelun aikana ja sen jälkeen?
On tärkeää muistaa, että headhunter ei ole hankkimassa sinulle töitä, vaan etsii yritykselle tärkeään tehtävään mahdollisimman hyvän ehdokkaan.
Usein tälläiset osaajat haetaan suorahakuna, joka tarkoittaa että varsinaista työpaikkailmoitusta ei julkisesti tulla koskaan näkemään.
Etenkin ylimmän johdon työntekijät haetaan usein lähes poikkeuksetta suljettujen ovien takana.
Saat soiton, koska headhuntterit tarvitsevat erinomaisia kandidaatteja.
Suorahakuprosessin ymmärtäminen antaa etua ja helpottaa yhteistyötä headhunterin kanssa:
Kuuntele: koska soitto tai yhteydenotto tulee usein yllättäen eivät henkilöt ole valmistautuneet keskusteluun.
Ei kannata tylysti kuitata puhelua vaan kannattaa kuunnella hyvin tarkasti mitä headhuntterilla on asiaa ja keskustella omista näkemyksistä sekä tulevaisuudensuunnitelmista.
Kysy lisää: ensimmäinen puhelu jää monesti hyvin lyhyeksi, joten kannattaa sopia uusi keskusteluajankohta ja kysyä lisätietoja puhelun taustoista.
Tapaa kasvotusten: jos olet aidosti kiinnostunut työpaikkamahdollisuuksista tai uudesta työpaikasta, sovi tapaaminen heti headhunterin kanssa.
Näin pääset “short-listille” potentiaalisten kandidaattien joukkoon. Headhuntterit myös muistavat sinut paremmin jatkossa kun vastaavia osaajia tarvitaan.
Suorahaku puhelu esimerkki:
Puhelimesi soi ja headhunter aloittaa keskustelun. Kuuntele hyvin tarkasti mitä hänellä on asiaa.
Jos et pysty keskustelemaan juuri sillä hetkellä sovi uusi aika keskustelulle myöhemmin, mielellään samana päivänä.
Ilmoita kiinnostuksesi heti jos paikka kiinnostaa. Jos paikka ei kiinnosta, kerro tavoitteistasi ja tulevaisuuden suunnitelmistasi hänelle, jolloin voit saada uuden yhteydenoton myöhemmin kun kuvailemasi työtehtävään haetaan osaajaa.
Jos kiinnostuit, sovi tapaaminen mahdollisimman nopeasti. Tapaamisessa kuulet työtehtävästä tarkemmin ja pääset etenemään prosessissa, jos olet sopiva kandidaatti.
Älä ohita suorahakua tekevää yritystä sopiaksesi työpaikasta suoraan rekrytoivanyrityksen kanssa, sillä he ovat tilanneet palveluun nimenomaan suorahakuyrityksen.