Kokosimme LinkedIn Megaoppaan, jonka avulla teet itsellesi huippuprofiilin jota rekrytoijat ja headhuntterit suorastaan janoavat. Tämä sosiaalisen median kanava on yksi parhaista tavoista verkostoitua ja löytää potentiaalisia työpaikkoja.
Mikä on LinkedIn?
LinkedIn on Microsoftin omistuksessa oleva sosiaalisen median palvelu jossa kuka tahansa voi verkostoitua. Käyttäjät voivat ladata palveluun oman CV:n, taustatietoja, harrastukset, kiinnostukset ja osaamisen.
Muut kuten aikaisemmat esimiehet tai työkaverit voivat antaa suosituksia ja kehua osaamista. Alunperin LinkedIn ei ollut työnhakusivusto, mutta myöhemmin määritelmä voi olla muuttunut.
Suurin osa headhunttereista ja rekrytoijista pitää LinkedIniä yhtenä pääkanavistaan löytää potentiaalisia kyvykkyyksiä. Siksi on tärkeää näkyä siellä missä osaajia etsitään.
Historiaa
LinkedIn on perustettu henkilöiden Reid Hoffman, Allen Blue, Konstantin Guericke, Eric Ly ja Jean-Luc Vaillant toimesta vuonna 2002.
Vuonna 2011 LinkedIn palvelun omistaja LinkedIn Corporation listautui ensimmäisenä merkittävänä internetin sosiaalisena verkostoitumispalveluna New Yorkin pörssiin.
Microsoft ostaa palvelun
Vuonna 2016 LinkedInin uudeksi omistajaksi tulee Microsoft yli 26,2 miljardin dollarin kauppahinnalla. Kauppa oli Microsoftin historian suurin yritysosto.
LinkedIn opas
Kattava opas pitää sisällään kaiken mitä sinun tarvitsee tietää LinkedIn-palvelun käytöstä.
Oppaan sisältö:
LinkedIn-profiilin luominen
Siirry luomaan LinkedIn-tili osoitteessa www.linkedin.com. Heti etusivulla on lomake, jossa kysytään tietoja joilla voit rekisteröityä palveluun. Voi olla järkevää asettaa sähköpostiksi henkilökohtainen sähköposti johon vahvistus-linkki lähetetään.
Kun olet klikannut vahvistusilmoitusta sähköpostissa – pääset nyt kirjautumaan LinkedIniin ja aloittamaan profiilin luomisen.
Varmista, että LinkedIn profiilisi on julkinen eikä suljettu, muutoin kukaan ei tavoita profiiliasi tai löydä sinua eikä tiedä osaamistasi. Katso kuitenkin, että piilotat tiedot joita et halua muiden kuin sinun näkevän.
Voit vaihtoehtoisesti myös suodattaa tietoja siten, että esimerkiksi vain kontaktisi voivat nähdä tarkempia tietoja sinusta.
LinkedIn-profiilin päivittäminen
LinkedIn profiili on hyvä pitää ajan-tasalla. Päivitä tietoja säännöllisesti omaan profiiliisi: koulutukset, osaaminen, työnkuva ja tittelit.
Päivittäminen tapahtuu samalla tavalla kuin profiilin mukauttaminen. Siirry omaan profiiliisi ja ala muokkamaan tarvittavia tietoja.
Halutessasi voit laittaa vaihtoehtoisen asetuksen päälle, jolloin kontaktisi eivät saa ilmoitusta profiilisi päivityksistä.
Näin teet hyvän LinkedIn-profiilin
Palvelussa on monta pientä kikkaa joiden avulla saat parempaa näkyvyyttä sekä sinut löydetään helpommin kun etsitään tietyn alan osaajia.
Kiinnitä huomiota otsikkoon
Hyvä otsikko kiinnittää huomion aina ensimmäisenä. Varmista, että henkilö joka etsii sinunlaista osaajaa saa riittävän kuvan kiinostuakseen jo pelkän otsikon perusteella.
Aseta tärkeimmät hakusanat joilla sinut löydetään ensimmäiseksi, sillä otiskon pituus on hyvin rajallinen, vain 120 merkkiä.
Ota kuva joka herättää luottamusta ja positiivisuutta
Kun otat profiili-kuvaa itsellesi varmista, että hymyilet selkä suorassa siistissä miljöössä.
Jos et keksi sopivaa taustaa profiilikuvallesi voit ottaa valokuvan myös seinää vasten.
Kiinnitä huomiota myös pukeutumiseen. Puku ei ole välttämätön, mutta siisti pukeutuminen tuo lisäpisteitä.
Tarvitsetko työssä myös muita kieliä?
Moni yritys harjoittaa rekrytointia ja suorahakua myös englannin kielellä. Siksi hyvä ohje on lisätä myös englanninkielinen kuvaus työstäsi ja tittelistäsi profiiliin.
Englanninkielen tuominen mukaan profiiliin parantaa myös sijoitustasi algoritmissä.
Jos englannin kielesi on heikko ja sen voi huomata esimerkiksi kieliopista, jätä profiili suomeksi.
Käytä kuvia ja logoja
Kun kerrot osaamisestasi ja aiemmista työpaikoistasi käytä kuvia. Yritysten logot ja muut mediat parantavat huomattavasti pisteitä sekä työnantajien, että algoritmin silmissä.
Hyvin valitut kuvat myös erottavat profiilin satojen muiden joukosta.
Tiivistä ytimekkäästi
LinkedInin summary eli yhteenveto on yksi tärkeimmistä profiilin kohdista. Tämä lyhyt 2000 merkin kuvaus profiilisi yhteenvedosta pitää olla tarkoin harkittu.
Korosta omaa ydinosaamistasi tai tuo mahdollinen hyötysi esiin tulevaa työpaikkaa ajatellen.
Hyvä summary puhuu puolestasi. Sen on annettava nopeasti riittävä ja selkeä kuva ammattitaidostasi ja osaamisestasi ilman, että profiilia on tarkasteltava yksityiskohtaisesti.
Yhteystietojen on oltava näkyvillä
Kukaan ei ota sinuun yhteyttä ellei kontaktoiminen ole helppoa ja nopeaa. Varmista, että yhteystietosi näkyvät selkeinä mielellään profiilin yläosassa.
Osa käyttäjistä pitää esimerkiksi puhelinnumeroaan jo otsikossa tai profiilikuvan vieressä.
Tittelit eivät anna riittävää kuvaa
Titteleitä on joka lähtöön ja usein ne ovat liian geneerisiä kuvaamaan työnantajalle riittävästi minkälainen osaaja olet. Tämän takia kannattaa tittelin alla descriptionissa kertoa mahdollisimman tarkasti työnkuva, osaaminen ja ne projektit joihin olet osallistunut.
Tärkeintä on, että lukija saa riittävän kuvan:
- Saavutukset
- Vastuut
- Opit
- Työkalut, ohjelmat, teknologiat ja tekniikat
Koulutus voi olla monelle tuntematon
Koulutuksia on useita ja ne eivät pelkästään nimillä anna riittävää kuvaa siitä mitä olet opiskellut.
Tämän takia kannattaa käyttää aikaa koulutus-osioon, jossa voi tuoda esiin käytyjä kursseja sekä tarkentaa selkeästi mitä olet opiskellut, mihin olet erikoistunut, mikä on ollut lopputyösi.
Kerro myös harrastuksista ja muusta vapaaehtoistoiminnasta
Kerro muille harrastuksistasi ja vapaaehtoistoiminnasta jos olet mukana sellaisissa.
Moni työnantaja arvostaa terveellisesti liikkuvaa ja aktiivista ihmistä, joka antaa aikaa itselleen ja itsensä kehittämiseen työn ohella.
Hyvä profiili esimerkki
Tiivistettynä hyvä LinkedIn-profiili esimerkki:
- Otsikko on huomiota herättävä ja selkeä. Tärkeimmät hakusanat ensin.
- Profiilikuva on inhimillinen ja helposti lähestyttävä, mutta samalla luottamusta herättävä.
- Kielitaidot on tuotu esiin profiilissa. Työkokemus myös englanniksi.
- Paljon kuvia ja logoja profiilin kuvausten yhteydessä. Myös koulutuksen.
- Tiivistelmä kertoo kaiken tarvittavan ilman, että lukija joutuu käymään profiilia yksityiskohtaisesti läpi.
- Yhteystiedot näkyvissä heti profiilin yläosassa. Puhelinnumero ja sähköposti.
- Tittelit ja niiden kuvauksen hyvin tarkasti oppaan mukaan.
- Samoin koulutustausta tarkasti kuvattuna.
- Harrastukset, vapaaehtoistoiminta ja mielenkiinnon kohteet näkyvissä.
Bonusvinkki:
Verkostoidu ja näy aktiivisesti. Ota kantaa, keskustele ja julkaise omia kirjoituksiasi.
Kasvata verkostoasi tasaisesti. Mitä enemmän kontakteja sen parempi.
Muista muuttaa myös profiilisi url, eli selain osoite. Ilman muutosta profiilisi on selaimessa numerollista muotoa ja se vaikeuttaa profiilisi löydettävyyttä merkittävästi.
Muuta se linkedin.com/etunimi-sukunimi jos mahdollista.
Päivitä LinkedIn-profiilia säännöllisesti. Käytä avainsanoja.